Röda korsets personal och personal från Migrationsverket i arbete med att hjälpa flyktingar som kommer till Malmö Central. Foto: Anders Wiklund/TT

Länsstyrelsen går upp i beredskapsläge

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Kronoberg har satt igång en krisorganisation för att kunna hantera flyktingmottagandet.

På grund av att det fortsätter att komma ett stort antal flyktingar har Länsstyrelsen i Kronoberg nu gjort den ovanliga åtgärden att aktivera en krisorganisation.

– Vi har gått upp i stab eftersom vi betraktar situationen som ett läge där vi behöver samla alla resurser via vår krisledning, säger Linda Kazmierczak, som är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Kronoberg till SVT Nyheter Småland.

Senast Länsstyrelsen Kronoberg gick upp i stab var enligt Linda Kazmierczak vid en av de senaste vinterstormarna.

Platser höll inte måttet

För några veckor sedan fick alla kommuner i Kronoberg en fråga från Länsstyrelsen som handlade om vilka beredskapsplatser som de med kort varsel kan ta fram i händelse av att platserna på landets asylboenden inte räcker till. Nu är vi där. Men många av de platser som kommunerna i Kronoberg pekade ut höll inte måttet.

– Migrationsverket hade inte varit tillräckligt tydliga med vilka krav de ställde på de här boendena. Bland annat att det skulle finnas en toalett på tio personer och att man skulle kunna tillhandahålla mat, säger Linda Kazmierczak.

Kvar blev 140 platser som kan tas i bruk väldigt snabbt. Vid ett möte som Migrationsverket och kommunerna hade i veckan fick kommunerna beskedet att platserna kan behöva användas redan under helgen, men om det blir just platserna i Kronobergs län som beläggs just i den här omgången är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.