Kronobergs slottsruin förfaller. Nu har länsstyrelsen, som har tillsynsansvar på fornlämningar, startat ett tillsynsärende för att ta reda på hur förfallet kunnat ske. Foto: SVT

Länsstyrelsen i Kronoberg ”oroad” över slottsruinen – öppnar tillsynsärende

Publicerad

Länsstyrelsen är den myndighet som har tillsynsansvar för fornlämningen Kronobergs slottsruin. Nu öppnar man ett tillsynsärende för att få klarhet i hur slottsruinen kunnat förfalla till nuvarande tillstånd.

I förra veckan kunde SVT Småland berätta om det brev som Region Kronoberg och Växjö kommun författat till Statens fastighetsverk om krav på att något görs åt förfallet på Kronobergs slottsruin.

Nu agerar också länsstyrelsen i Kronoberg på uppgiften om att allt större delar av slottsruinen kommer att stängas av för besökare på grund av rasrisken och startar ett tillsynsärende.

”Utreda hur situationen kunnat uppstå”

– Det är mycket olyckligt att slottsruinen är i sådant skick att möjligheten att besöka den måste begränsas så kraftigt. Vi ska nu utreda hur situationen har kunnat uppstå och vad vi kan göra framåt, säger Ida Stern, kulturmiljöhandläggare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Tillsynsärendet man nu öppnat syftar till att få klarhet i slottruinens status, hur situationen uppstått och vilka möjligheter som finns framåt, skriver länsstyrelsen.

”Staten ska utgöra en förebild”

– Vi ska ha ett kulturarv och en mångfald av kulturmiljöer i Sverige. Det är en del i de nationella kulturpolitiska målen och de nationella kulturmiljömålen. Statens förvaltning av kulturfastigheter ska främja målen och staten ska också utgöra en förebild för andra i bevarandefrågor, säger Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.