Länsstyrelsen Kronoberg jobbar med ett projekt där de ska inventera och skapa förutsättningar för gamla träd så att de kan bli ännu äldre. Foto: SVT

De sågar hål i träden för att ge insekter bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Kronoberg har gjort inventeringar av gamla, stora ekar och andra lövträd i länet. Nu jobbar de för att skapa förutsättningar så att fler skyddsvärda träd kan bli riktigt gamla. Detta för att många insekter och fåglar ska ha någonstans att bo.

Både i Europa och Sverige är det stor brist på gamla, stora, ihåliga träd. Träd som är viktiga livsmiljöer för många arter.

– Många av arterna är hotade i dagsläget så vi måste göra något snabbt för att de ska leva vidare, säger Josefin Töllborn på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Jobbar med frihuggning

Projektet med att inventera och skapa förutsättningar för skyddsvärda träd har precis börjat men Länsstyrelsen Kronobergs mål är att åtgärda 800 träd till projektets slut år 2023.

– Vi tittar på omkrets och diameter på träden och om det finns några håligheter som är viktiga för arter som ska leva i dem. Vi tittar också på signalarter, som visar på att det kan finnas många ovanliga arter i trädet, säger Josefin Töllborn.

För att de skyddsvärda träden ska få förutsättningarna att bli så gamla som möjligt jobbar Länsstyrelsen Kronoberg med frihuggning.

– En ek mår väldigt dåligt om det kommer upp sly som slår i grenarna, då dör de och går av. Det är därför ett viktigt arbete med frihuggning för att lufta ut det runt träden så att de kan stå kvar utan att behöva konkurrera för mycket om ljus, näring och utrymme, säger Josefin Töllborn.

Gör unga träd äldre snabbare

Förutom detta jobbar Länsstyrelsen Kronoberg med veteranisering för att snabba på åldrandet på yngre träd.

– Problemet i Kronobergs län är att det finns träd som är över 300 år och en ny generation som knappt är 100 år. Vi försöker få något där emellan, säger Jan Sikkema på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

I klippet visar bland annat Jan Sikkema hur veteranisering går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.