Foto: Tomas Oneborg/TT

Länsstyrelsen säger ja till skyddsjakt på storskarv

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen tog på måndagen beslut om att tillåta skyddsjakt på högst 1250 skarvar. Jakten kommer främst att bedrivas vid fasta och rörliga fiskeredskap.

Enligt länsstyrelsen är fåglarnas negativa  inverkan på fisket så pass stor att skyddsjakt är motiverad. Fisket utgörs av både yrkes- och fritidsfiske som drabbas av ekonomiskt bortfall på grund av utebliven eller skadad fångst och skador på redskap. Den ekonomiska skadan bedöms som allvarlig och alternativa lösningar saknas, anser länsstyrelsen.

Inget hot mot arten

Länsstyrelsen menar att arten kan fortsätta att utvecklas naturligt i sina utbredningsområden trots skyddsjakten. Fågeln finns framför allt utmed kalmarkusten men har också etablerat sig mer och mer inåt landet.

Skyddsjakten gäller fram till och med sista november och snart en fågel fällts ska detta redovisas till länsstyrelsen.

– Liknande beslut har tagit de senaste åren, säger Mattias Persson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Kalmar till SVT Nyheter Småland. Förra året sköts 895 storskarvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer