Kvinnan som påstod sig ringa från länsstyrelsen ska ha hotat med omhändertagande av djur om djurägarna inte betalade henne pengar. Foto: TT/Arkiv

Falsk djurskyddsinspektör kräver pengar under hot – polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt bedragare har ringt djurägare i Kronoberg och utgett sig för att vara djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen. Nu uppmanar Länsstyrelsen i Kronoberg alla som får ett sådant samtal att ta kontakt med länsstyrelsen.

Nyligen kom det till länsstyrelsens kännedom att ett par i länet kontaktats av en kvinna som kallade sig för Erika Nilsson. Kvinnan ska ha krävt pengar av paret och hotat med omhändertagande av parets djur.

Men någon Erika Nilsson jobbar inte som djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, och händelsen är nu polisanmäld.

– Det är mycket allvarligt att någon påstår sig vara från vår myndighet under falskt namn och att personen dessutom är ute efter pengar. Detta gör människor oroliga och det skadar förtroendet för oss som myndighet, säger Stefan Carlsson, lantbruksdirektör på Länsstyrelsen i Kronoberg i ett pressmeddelande.

Djurägare i grannlänet drabbade

Uppmaningen från länsstyrelsen är att alltid be djurskyddshandläggare om legitimation vid ett besök, och att vid telefonkontakt be att få ringa upp länsstyrelsen och be att få tala med personen eller dennes chef för att kontrollera att personen finns på riktigt.

Även länsstyrelsen i Kalmar län gick ut med en liknande varning i somras, efter att en lantbrukare hade fått besök från någon som sade sig vara djurskyddskontrollant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.