Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drygt 170 bussar ska ut i trafiken, när Länstrafiken Kronoberg byter ut alla bussar. Foto: William Frykfeldt/SVT

Länstrafiken Kronoberg byter ut alla bussar – så ser de nya ut

Uppdaterad
Publicerad

Länstrafiken Kronoberg byter i december ut alla länets bussar. Stadsbussarna i Växjö får dock vänta, komponentbrist har försenat de elektrifierade bussarna.

– Till sommaren ska vi ha alla elbussar i Växjö stadstrafik, säger trafiknämndens ordförande, Carina Bengtsson (C).

Regionen har upphandlat ett avtal som kostar 4 miljarder kronor och som löper under en längre tid än det senaste avtalet. Något som har gjort det billigare för skattebetalarna, enligt regionen.

– I dag har vi tio trafikföretag, med det nya avtalet kommer vi bara ha en, säger Pär Welander.

El-bussarna inte levererade

Totalt rör avtalet kollektivtrafik med 170 bussar i hela länet. Men cirka 45 av dem är elektrifierade stadsbussar som ännu inte har levererats.

– Det beror på komponentbrist. Leverantörerna får inte fått fatt i komponenter som de behöver till bussarna, säger Carina Bengtsson (C).

Ny design på utsidan – och insidan

De nya regionbussarna har ett nytt utseende. På utsidan pryder ett landmärke från varje kommun bussens sidor. När Stadsbussarna levereras, kommer de att prydas med landmärken från Växjö.

En ritning över motiven som kommer pryda de nya regionbussarna. Ett landmärke för varje kommun kommer att finnas med. Foto: Länstrafiken Kronoberg

Invändigt har bussarna utrustats med bland annat en väder- och nyhetstjänst, trådlöst internet och ladduttag för mobiltelefoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.