Växjö kommunhus Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Larm om mobbning och trakasserier i kommunhuset

Uppdaterad
Publicerad

Många anställda i kommunhuset i Växjö vittnar om mobbning och kränkningar i arbetsmiljön. Det visar en utredning som P4 Kronoberg har tagit del av.
– Det är mycket allvarligt, säger kommunalrådet Eva Johansson (C) till SVT Nyheter Småland.

Utredningen som P4 Kronoberg har tagit del av har undersökt arbetsmiljön vid kommunledningsförvaltningen i Växjö. 280 av de 600 anställda har deltagit i undersökningen. I utredningen, som förvaltningen låtit ett konsultbolag göra, framgår att många upplever spänningar mellan anställda och chefer, slutkörda medarbetare och kränkningar.

Enligt P4 Kronoberg har mer än en tredjedel av de som svarat på enkäten upplevt eller sett mobbning och trakasserier på jobbet det senaster året. 24 personer upplever att de själva utsätts för kränkningar av sin chef.

– Naturligtvis är detta väldigt allvarligt. Alla ska känna sig trygga på arbetet, säger kommunalrådet Eva Johansson (C) till SVT Nyheter.

Omorganisation

Eva Johansson säger att den stora omorganisationen i kommunen kan vara en bidragande orsak till den dåliga arbetsmiljön.

– Vi har påbörjat ett arbete med bland annat chefsutbildning för att komma tillrätta med detta.

I många fall pekas kommunchefen Monica Skagne ut och sägs enligt vissa av enkätdeltagarna detaljstyra verksamheten, rapporterar P4 Kronoberg.

– Jag är noggrann och har ett starkt engagemang. Jag ställer högar krav på mig själv och på dem som levererar och jag är noga med att ha dialog och återkoppla om jag ser något som kan förbättras. Det är för att skapa tydlighet, eftersom jag är ansvarig för verkställigheten. Om det ses som detaljstyrning är det väldigt sorgligt, säger Monica Skagne till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer