Artikeln i Dagens medicin handlade om en mindre vetenskaplig studie som pekade ut ortopeder som de mest sexistiska kirurgläkarna i Storbrittanien och Irland.
Trots att den inte säger något om svenska förhållanden och att de inte hade några incidenter med sexism på ortopeden i Oskarshamn, så blev artikeln en tankeställare – och ett startskott.
– För mig är detta en rättvisefråga. Alla patienter måste vårdas utifrån samma vilkor, säger avdelningschefen Dick Beddesand.
Nu ska ortopedkliniken kontinuerligt gå igenom vilken vård patienterna får, för att säkerställa att alla får rätt vård oavsett kön. Bland annat ska de granska vårdtider, sjukskrivningar, smärtbedömningar.
– Vi kan se att kvinnor stannar något längre på avdelningen än män gör. Det är inte analyserat, men det är en sådan sak vi ska titta närmare på.
– Detta ska vara en del av vårt arbete för all framtid, säger han.
”Få in jämställdhet i vår vardag”
Sjuksköterskan Charlotte Petersson är också med i avdelningens jämställdhetsgrupp. Hon säger att hon inte heller har upplevt sexism bland ortopeder, men tycker jämställdhetsarbetet är viktigt.
– I första skedet vill jag se att vi får in det i vår vardag, när vi möter patienter och att vi kan diskutera det vid vårt fikabord, säger hon.
Se mer om jämställdhetsarbetet i klippet.
Den vetenskapliga artikeln om sexism bland ortopeder publicerades i tidskriften BMJ Open.