Foto: SVT/arkiv

Lessebo positiva till förslag om styrning av asylsökandes boende

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare föreslog i våras att asylsökandes rätt att bosätta sig var de vill ska begränsas. Nu har förslaget varit ute på remiss och en av dem som fått säga sitt är Lessebo kommun.

Lessebo finns på sjätte plats i hela landet när det gäller hur många nyanlända de tagit emot i förhållande till sin folkmängd. En av anledningarna till det är att många av de som kommer nya till Sverige väljer att bosätta sig där de har landsmän och släktingar.

Nu vill regeringen begränsa asylsökandes rätt att bosätta sig där de vill. Förslaget innebär att de aylsökande som ändå flyttar till ett område som har stora utmaningar vad gäller arbetslöshet, utbildningsnivå och andra sociala utmaningar kan få rätten till ersättning indragen.

Christina Nyquist är kommunchef i Lessebo. Foto: SVT/Martin Heppich

Ökad trångboddhet en risk

Förslaget är en del av den stora mottagandeutredning som regeringen presenterade i våras. Och Lessebo kommun är en av 135 remissinstanser som nu har fått säga sitt.

– Vi tycker att det är ett bra förslag därför att vi ser en ökad trångboddhet i de här områdena. Vi ser att det påverkar skolan, både lokalmässigt naturligtvis men även skolresultaten när det gäller trångboddheten, säger Christina Nyquist som är kommunchef i Lessebo, till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.