I bakgrunden sitter 97-årige Ingvar Eriksson och jobbar, precis som han gjorde för nästan 70 år sedan. Foto: SVT

Konstprojekt piggar upp Lessebo station – genom återgång till 50-talet

Uppdaterad
Publicerad

På 50-talet satt Ingvar Eriksson i biljettluckan på Lessebo station. Nu sitter han där igen – i exakt samma omgivning. Det är konstnären Zandra Ahl – som på uppdrag av Lessebo kommun – fått i uppdrag att utsmycka stationshusets interiör. Konstprojektet är en del i ett större projekt som ska ge liv åt grånande stationshus.

Ett regionalt konstprojekt pågår där några stationsorter i Kronoberg ingår. Lessebo valdes ut av Region Kronoberg tillsammans med Ljungby och Alvesta. Zandra Ahl har i Lessebo skapat en tidsportal, där den gamla biljettluckan, med personal från 50-talet, nu åter blickar ut över väntrummet.

– Det här är som en portal till dåtiden, en igensatt lucka med en bild från förr. På bilden sitter den i dag 97-åriga Ingvar Eriksson och arbetar. Jag har velat samla upp minnen och företeelser som är speciella för Lessebo, säger Zandra Ahl.

I klippet så berättar Zandra om projektet och sina tankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.