Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

(L) tror att deras starka stöd i Oskarshamn kan kopplas till kärnkraften

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Oskarshamn tror att deras starka stöd beror på att länge varit tydliga med att de vill utveckla kärnkraften.

– Jag tror att folk ser det och uppskattar vårt engagemang, säger partiets nya toppnamn i kommunen, Johanna Wyckman.

SVT Nyheter Småland har undersökt i vilka kommuner i Kalmar- och Kronobergs län de olika partierna fick flest röster i kommunalvalet 2018. När det gäller Liberalerna har de sitt starkaste fäste i Oskarshamn, där de fick nästan elva procent av rösterna.

SVT träffar Johanna Wyckman när hon tillsammans med Pontus Welin, som står två på kommunlistan, knackar dörr i ett villakvarter som ligger alldeles vid havet i Oskarshamn.

Valet 2022 Småland

I just den här valkretsen fick Liberalerna drygt 18 procent av rösterna i valet 2018, inte långt efter Moderaternas knappa 25 procent. Men även sett till hela Oskarshamns kommun var stödet för Liberalerna betydligt större än i andra kommuner i Kalmar och Kronoberg och nästan dubbelt så stort som för partiet på riksplanet.

”Tydligt borgerligt alternativ”

Och inför höstens val är optimismen stor.

– Moderaterna har samarbetat med Socialdemokraterna under den här mandatperioden. Jag kan tänka mig att det är många borgerliga väljare som vill ha ett tydligt borgerligt alternativ och just nu är det faktiskt Liberalerna som är det, säger Johanna Wyckman (L)

Oroas inte av nytt parti

Liberalernas tidigare förstanamn i Oskarshamn, Mathias Karlsson, har startat ett nytt parti eftersom han tyckte att partiet på riksplanet gick för långt åt höger. Men det är inget som bekymrar partiets två nya toppnamn.

Vad säger de traditionella liberala väljarna till er om det?

– Jag har inte hört någon som är skeptisk till det på det sätt som man gjort gällande. Vi är beredda att samtala med SD för att få igenom vår politik. Inom den kommunala sektorn här till exempel så har både Liberalerna och Sverigedemokraterna varit tydliga med att vi vill ha nån form av språkkrav eller språktest inom äldreomsorgen. Och då har vi inga problem att samtala i de frågorna, säger Pontus Welin (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet