De tre gärningsmännen ska enligt åtalet haft ett utarbetat tillvägagångssätt vid rånen: Identifiera en äldre försvarslös person och sedan rycka av guldhalsband direkt från halsen på brottsoffret. Foto: Från Polisens förundersökning

Liga åtalas för hänsynslösa personrån – slet av guldkedjor av äldre med rollator

Uppdaterad
Publicerad

Två män och en kvinna åtalas för att med våld ha slitit av guldsmycken från äldre i bland annat Småland och Blekinge.

– Flera av målsägandena har färdats med rullator eller permobil då de blivit uppsökta och utsatta för brott, säger Nina Erlandsson, åklagare.

Trion åtalas nu för nio stölder och rån under sommaren 2023.

Rånen och stölderna har begåtts under sex veckors tid och skett på flera platser i södra Sverige, bland annat Nybro, Emmaboda, Växjö och Olofström.

– Alla målsäganden är äldre och har burit en eller flera guldkedjor runt halsen. De åtalade har samarbetat med varandra för att söka kontakt med målsägandena, slita av deras guldhalsband och snabbt lämna platsen, säger assistentåklagare Nina Erlandsson i ett mejlsvar till SVT. 

De två männen och kvinnan, som är i 30-40-årsåldern, anhölls den 13 augusti – och har sedan dess varit häktade.

”Blivit psykiskt påverkade”

Vissa av de drabbade har fått skador i samband med halsbandsryckningarna – medan andra upplevt att det gått så fort att de knappt hunnit reagera.

– Ingen av målsäganden har drabbats av allvarliga fysiska skador . Däremot har guldkedjorna haft ett stort affektionsvärde för flera av de utsatta. Flera av målsäganden har blivit psykiskt påverkade, säger Nina Erlandsson.

Enligt åtalet rör det sig om brottslighet av särskilt hänsynslös art då den varit systematisk och riktat sig mot äldre och skyddslösa personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.