Linnéuniversitetet Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Linnéuniversitetet kan förlora examensrätt i historia

Uppdaterad
Publicerad

Linnéuniversitetet kan mista examenstillståndet i historia. Anledningen är bristande kvalitet. Det säger Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

UKÄ har granskat kvaliteten på samtliga forskarutbildningar i historia vid landets alla universitet och de har gett Linnéuniversitetets forskarutbildning omdömet ”ifrågasatt kvalitet”.

Kritiken handlar bland annat om att ”utformning, genomförande och resultat inte bedöms vara tillfredsställande vad gäller forskarutbildningens måluppfyllelse”. UKÄ skriver i sitt beslut också att ”uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms inte vara tillfredsställande vad gäller systematisk planering, uppföljning, kursutveckling och säkerställande av progressionen i doktorandernas arbete”.

Finns även positiva inslag

Däremot bedöms forskarutbildningen ha ett jämställdhetsperspektiv, vilket UKÄ framhåller som positivt. Dessutom tar doktoranderna ett aktivt ansvar för sin lärandesituation och är representerade i de beslutande organen.

Måste redovisa åtgärder senast nästa vår

Senast den 22 maj 2019 ska Linnéuniversitetet ha redovisat de åtgärder de har vidtagit för att komma till rätta med bristerna. Om universitetet inte lyckas med det dras rätten in att examinera på forskarutbildningen.

Tidigare har forskarutbildningen på psykologutbildningen kritiserats av UKÄ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.