Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Roger Petersson, förbundschef på Värends Räddningstjänst, om tre av de aktuella åtgärdsalternativen. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Clary Kroon

Tre olika åtgärdsalternativ för PFAS-sanering av förgiftat övningsområde i Växjö

Publicerad

Hälsofarliga ämnen riskerar att spridas från brandövningsplatsen Nothemmet utanför Växjö, som  förgiftats av PFAS-kemikalier. I en rapport som konsultföretaget Sweco gjort presenteras sex olika åtgärdsalternativ som kan vara lämpliga.

I klippet berättar förbundschefen på Värends räddningstjänst, Roger Petersson om tre av alternativen. 

Åtgärderna handlar om åtgärder från att asfaltera området till att göra en helsanering där jorden värms upp till 400 grader.

Växjö

Metod ska nu väljas

Nästa steg i processen är att göra en riskvärderingsprocess och se vilken metod som är lämpligast. Kostnadsuppskattning för respektive alternativ ligger på mellan 15 och 90 miljoner kronor. 

PFAS-sanering är ett område där det händer mycket, så i rapporten står det också att de inte utesluter andra alternativ eller att kombinationer av olika metoder kan vara att föredra.

De sex olika åtgärdsalternativen som finns i rapporten

Alternativ A – Administrativa och tekniska skyddsåtgärder (asfaltering/inneslutning, tätskärmar och uppsamling och behandling av dagvatten).

Åtgärdsalternativet bedöms medföra en totalkostnad i storleksordningen 3–15 MSEK.

Alternativ B – Administrativa och tekniska skyddsåtgärder i kombination med reduktion av föroreningsmängden ex-situ genom jordtvätt av de kraftigast förorenade jordmassorna.

Åtgärdsalternativet bedöms medföra en totalkostnad i storleksordningen 20–60 MSEK. 

Alternativ C – Administrativa och tekniska skyddsåtgärder i kombination med yttre avskärmning (barriär aktivt kol) av föroreningen.

Åtgärdsalternativet bedöms medföra en totalkostnad i storleksordningen 20–50 MSEK.

Alternativ D – Administrativa och tekniska skyddsåtgärder i kombination med yttre avskärmning (barriär aktivt kol) av föroreningen inklusive reduktion av föroreningsmängden ex-situ genom jordtvätt av de kraftigast förorenade jordmassorna.

Åtgärdsalternativet bedöms innebära en totalkostnad i storleksordningen 30–80 MSEK.

Alternativ E – Administrativa och tekniska skyddsåtgärder i kombination med avskärmning (barriär aktivt kol) av föroreningen inklusive reduktion av föroreningsmängden ex-situ genom termisk desorption av de kraftigast förorenade jordmassorna.

Åtgärdsalternativet bedöms innebära en totalkostnad i storleksordningen 45–90 MSEK.

Alternativ F – Administrativa och tekniska skyddsåtgärder i kombination med avskärmning (barriär aktivt kol) av föroreningen inklusive stabilisering av föroreningen genom urgrävning, behandling med stabiliseringsmedel samt återfyllnad.

Åtgärdsalternativet bedöms innebära en totalkostnad i storleksordningen 15–50 MSEK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet