Ordförande för IFK Kalmar, Henrik Rosvall, säger att man ser en liten ljusning för ekonomin i föreningen. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Liten ljusning för pressade IFK Kalmar – pengar börjar ramla in

Uppdaterad
Publicerad

IFK Kalmar har börjat få in en del pengar från företag som hört av sig och vill bidra – och en del av föreningens skulder har också skrivits av.

– Vi är oerhört tacksamma för det, säger Henrik Rosvall, ordförande.

Föreningen behöver omkring 2,5 miljoner kronor för att undvika att gå i konkurs. I slutet av förra veckan gick klubben ut till sina medlemmar och vädjade om hjälp för att hitta sponsorer och knyta kontakter.

– Vi har fått gehör. Dels har vi fått en del skulder avskrivna och dels har vi fått in pengar från företag som hört av sig. Dessutom pågår diskussioner med både privatpersoner och företag för att ge tillskott för att lösa situationen.

Men än vill han inte blåsa faran över.

– Det är fortfarande superproblematiskt läge. Men vi har gått från att ha legat extremt dåligt till mot en liten bättring. Det krävs dock att vi jobbar vidare eftersom att vi inte på något sätt är ikapp.

Hitta egna lösningar

Föreningen har bland annat dialog med Kalmar kommun för att få ekonomiskt stöd. Men kommunen vill att klubben själva ska presentera lösningar.

– Vi har fått mycket pengar från kommunen tidigare och någonstans måste man sätta saker i ett perspektiv och se hur mycket pengar de gett oss tidigare. Trots allt är det inte kommunens uppgift att driva elitlag i fotboll.

Obefintlig organisation

Den stora anledningen till att föreningen hamnat i det dåliga ekonomiska läget anser Henrik Rosvall vara att organisationen varit obefintlig, något som också kan ha påverkat att damlaget ligger sist i tabellen i allsvenskan.

– Hade vi haft en bättre organisation hade vi också haft bättre rutiner för att dra in pengar. Med mer pengar kunde vi också ha försökt bredda truppen som varit väldigt skadedrabbad och kanske på det viset också fått bättre resultat sportsligt.

KLIPP: Krisen total i Kalmar: ”Kommer få bekymmer”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amanda Persson och IFK Kalmar har det tungt. Foto: Bildbyrån/Rörligt SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.