Foto: Conny Sillén/TT

Livstidsdömd polismördare får nej till tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Det är Tony Olsson, numera Tony Byström, som ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Både tingsrätten och hovrätten har sagt nej och genom att Högsta domstolen nu inte ger prövningstillstånd ligger de tidigare domarna fast.

Tony Byström, som numera avtjänar sitt straff på Västerviksanstalten, dömdes i juni 2000 till livstids fängelse för mord på två poliser i Malexander i Östergötland och försök till mord och grovt rån.

Han har vid tre tidigare tillfällen ansökt om att få livstidsstraffet omvandlat till ett tidsbestämt straff, men nekats. Av domskälen framgår att han medverkar till sin anpassning i samhället och att han inte har visat en misskötsamhet som talar mot en omvandling av livstidsstraffet.

Polismorden i Malexander

Medelhög risk för återfall

Hovrätten menar ändå att det finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag. Domstolen hänvisar till ett utlåtande från Rättsmedicinalverket från januari förra året som slår fast att det föreligger en medelhög risk för återfall i brottslighet.

Domstolen tror på att hans önskan att leva hederligt är genuin, men menar att han mer gradvis måste få möjlighet att pröva att leva ett vanligt liv utan det stöd som kriminalvårdens tydliga gränser och ramar innebär.

Tidigare i år fick även Andreas Axelsson, som även han dömdes för polismorden i Malexander, avslag på sin ansökan om tidsbestämt straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet