Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ljungby museum tvingas stänga om de inte får hjälp med att finansiera de anställdas löner. Foto: SVT

Ljungby museum tvingas stänga – nekas pengar av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Ljungby Museum kommer med största sannolikhet tvingas stänga eftersom de förlorat delar av ett bidrag som finansierat löner till personalen. Nu hoppas de på att räddas av kommunen – men hittills har det varit tvärstopp.

Hembygsföreningen har drivit Ljungby museum med hjälp av ideella krafter och anställda sedan 1998. I utställningen finns bland annat bonader från 1700-talet och operasångerskan Kristina Nilssons flygel. Kommunen betalar hyran och elen enligt ett avtal.

Med hjälp av Arbetsförmedlingen har tre personer varit anställda på halvtid, men bidragen därifrån har minskat genom åren, och nu är pengarna slut.

Ljungby

Samtliga tre anställda blir därför arbetslösa från och med den sista januari 2023 – om inte pengar kommer in från annat håll.

”Finns pengar”

Lena Bergman är ansvarig för driften av muséet, och hon sitter dessutom i kommunrevisionen i egenskap av politiker för Vänsterpartiet. Hon anser att det är kommunens ansvar att skjuta till pengarna som saknas.

– Jag vet hur kommunens ekonomi är, och jag vet ju att 150 00 kronor per år inte skulle göra kommunen bankrutt.

Kommunen säger nej

Kommunen har sagt nej till att gå in med pengar då det strider mot kommunallagen att ge bidrag för personalkostnader.

– Vi måste som kommun jobba efter likabehandlingsprincipen, och det gäller även ideella föreningar. Därför kan vi inte ge museet bidrag för personalkostnader, säger Ulla Hansson (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulla Hansson (M) svara på kritiken om att kommunen inte räddar muséet från nedläggning. Foto: SVT

Lösningen: IOP

Nu undersöker kommunen om muséet kan drivas som ett IOP (idéburet offentligt partnerskap), men det kan ta tid innan alla bitar för ett avtal är på plats. Och tid kostar pengar, menar muséet.

– Om vi nu inte kan fortsätta vår verksamhet, och vi måste hålla stängt, då får ju kommunen ingenting för kostnaderna av el och hyra. Då blir det bara utgifter när det är stängt här, säger Lena Bergman.

Vad är ett IOP?

Ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor i syfte att uppnå ett visst allmännyttigt samhälleligt mål. Ett IOP måste vara förenligt med upphandlings- och statsstödsreglerna. Det innebär att en överenskommelse om ett IOP inte får utgöra en otillåten direktupphandling eller ett otillåtet statsstöd.

Båda parter ska bidra med resurser till verksamheten. Det behöver inte handla om pengar utan den idéburna parten kan exempelvis bidra med ideellt arbete och den offentliga parten med lokaler eller administrativa resurser.

Källa: Upphandlingsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet