Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Birgersson, köpman på Ica Supermarket i Rottne, visar i klippet hur den nya tekniken halverar elförbrukningen i butiken. Foto: Clary Kroon/SVT

Ljuspunkt efter branden i Rottne – elkostnaden halveras i nya butiken

Publicerad

Det har varit tuffa månader för Hans “Hasse” Birgersson som driver Ica Supermarket i Rottne efter att butiken totalförstördes i en brand. Men nu kan han se en ljuspunkt i allt det tragiska. För i den nya butiken kommer energiförbrukningen att halveras.

– Första tiden efter branden var man mest i chock och nästan deprimerad. Nu i den här fasen som vi är nu är man full av hopp och vill bara så fort som möjligt öppna upp butiken igen, säger Hans Birgersson. 

I den nya butiken, som ska öppna någon gång i oktober, kommer det vara mer energieffektiva frysar och belysningen kommer bestå av moderna armaturer med LED-lampor. Men den största energibesparingen är den nya kylmaskinen som också används för att värma lokalerna.

Växjö

Mindre klimatavtryck

Hur känns det inför de elpriser som väntas till vintern? 

– Det känns fantastiskt bra och det blir verkligen framtidens butik. Det känns också bra i hjärtat att vi gör ett mindre klimatavtryck, säger Hans Birgersson.

I klippet ovan får du reda på hur den nya tekniken fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet