Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här dirigerar László Harmat Ungerska Kammarkören i Stockholm. Foto: Privat

LNU-forskare i nytt projekt om körsång och åldrande

Publicerad

5,5 miljoner kronor har tilldelats docent László Harmat forskningsprojekt om körsång och åldrande. Studiens övergripande syfte är att undersöka om aktiviteter som körsång kan gynna psykiskt välbefinnande och förebygga kognitiva nedsättningar hos äldre.

László Harmat är docent vid institutionen för psykologi vid Linnéuniversitetet i Växjö. Men han är också körledare vilket är passande för hans nya forskningsprojekt som nyligen tilldelats 5,5 miljoner kronor från Kamprad-stiftelsen. Han ska forska på körsångens betydelse för ett hälsosamt åldrande.

Ska undersöka äldres hälsa

I ett tidigare forskningsprojekt på Linnéuniversitetet kom man fram till att omfattade livsstilsförändringar som fysisk aktivitet och kognitiv träning har positiva effekter på åldrandet.

– Tyvärr finns det inte mycket forskning på hur musikaliska aktiviteter kan ge positiv effekt på äldres hälsa. Därför vill vi undersöka hur körsång främjar känslomässigt välmående, socialt engagemang och kognitiva reserver hos äldre människor.

Pågår i tre år

Projektet heter “Choir Singing and Healthy Aging: Efficacy and Underlying Neural Mechanisms” och ska pågå i tre år i samarbete med Karolinska Institutet och Stockholms universitet. Under 2023 är tanken att forskarna under tio månader ska följa körsjungande personer i åldrarna 65-75 år.

Hör docent László Harmat berätta mer om forskningsprojektet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer