Lokalkostnaderna kommer att öka med 50 miljoner kronor. Foto: Skanska/Arkiv

Forskning och utbildning kan hotas av hyran i hamnen

Uppdaterad
Publicerad

Linnéuniversitetets nya lokaler i Kalmar är den huvudsakliga anledningen till att lokalkostnaderna kommer att öka med 25 procent till år 2021. I reda pengar handlar det om 50 miljoner kronor extra. Medarbetarna uppmanas nu att vara mer kostnadsmedvetna och facket ser en risk att utbildning och forskning får betala priset.

Siffrorna överraskade Jan Andersson, fackordförande i den största fackliga organisationen på Linnéuniversitetet.

– För oss var det väl en ny siffra, 50 miljoner. Det är en hög kostnad som mycket väl kan bli bekymmersamt och universitetet säger också att man måste ha en kostnadsmedvetenhet.

Universitetsstyrelsens ordförande, Dan Brändström, håller inte med om att kostnadsökningen var en nyhet.

– Vi har följt kostnadsutvecklingen väldigt noggrant under alla åren. Vi har förstått att det inte kommer att bli exakt samma kostnadsnivåer som vi har i dag, men det får inte bli så dyrt att vi inte har råd att vara där.

Varifrån ska pengarna tas?

– Från forskning och utbildning som vi bedriver. Vi kan inte trolla och det måste ju betalas utifrån de intäkter som vi har, säger Dan Brändström.

Facket: ”Kan få konsekvenser”

Universitetsledningen säger också att det hade kostat pengar att vara kvar i de nuvarande lokalerna eftersom de i så fall hade behövt renoveras. Men kostnadsökningen hade inte skett lika snabbt.

Från fackligt håll ser man en risk för att de ökade kostnaderna kommer att innebära ökad press på medarbetarna och en ännu högre arbetsbelastning.

– Det kan också få konsekvenser i slutändan för våra studenter och den kvalitet vi har på vår undervisning, säger Jan Andersson.

Men Dan Brändström säger sig vara övertygad om att Linnéuniversitetet, både i Växjö och Kalmar, kommer att vara attraktivt även i framtiden för studenter, lärare och forskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.