Lodjur utanför Ola Mårtenssons uthus. Foto: Ola Mårtensson

Lodjur utanför köksfönstret – ”Väldigt mäktig upplevelse”

Publicerad

Ola Mårtensson som är nyinflyttad till Skog, norr om Moheda, fick sig en rejäl överraskning under frukosten. Utanför köksfönstret dök nämligen två lodjur upp för en morgonpromenad i hans trädgård.

Det var under söndagsmorgonen som Ola Mårtensson och hans gäster fick sig en naturupplevelse på endast ett par meters avstånd.

– Jag såg ett lodjur vandra förbi och någon minut senare såg jag ytterligare ett. De samlades så att säga vid mitt uthus, fem, sex meter bort, och sedan försvann de in i skogen, säger Ola Mårtensson.

Ola Mårtensson har bara bott i huset i Skog i Alvesta kommun i två månader och även om hans grannar tidigare har hittat lodjursspår i snön, har ingen hittills sett några djur.

– Det var en väldigt mäktig upplevelse måste jag säga. Jag har aldrig sett ett lodjur tidigare i det fria så man får väl spara på den här upplevelsen, säger Ola Mårtensson.

”Idealisk miljö för lodjur”

Länsstyrelsen i Kronoberg har sedan 2016 fått upp 30 viltkameror runtom i länet, vilket har ökat möjligheterna till observationer. Och länsstyrelsens besiktningsman Rune Håkansson är av uppfattningen att lodjursstammen är på tillväxt.

– Vi ser allt fler spår av flera lodjur i olika delar i länet, så nog tycks vi ha fler lodjur i år än tidigare. De är ju produktiva djur och vi har gott om stenig och blockig terräng med stenbrott som är idealisk för lodjur, säger Rune Håkansson.

Inväntar svar på årlig inventering

Den sista februari avslutades länsstyrelsens senaste inventering av lodjur som pågått sedan oktober, och resultaten ska nu sammanställas.

– Det är ännu för tidigt att dra slutsatser och se trender, men vi har haft fler kvalitetssäkrade föryngringar av lodjur än tidigare år, säger Per Ekerholm, rovdjushandläggare vid Länsstyrelsen Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.