Foto: Heiko Junge / TT genrebild

Lodjur ska skjutas efter flera fårattacker i Västerviks kommun

Publicerad

Vid tre tillfällen sedan i juni har får och lamm dödats av lodjur. Nu har Länsstyrelsen i Kalmar beslutat om skyddsjakt.

Samtliga angrepp har enligt Länsstyrelsen skett innanför elnät eller fårnät. Djurägarna har också försökt skydda sina djur med skrämselanordningar men det har inte fungerat.

Därför görs nu bedömningen att riktlinjerna för skyddsjakt på lodjur är uppfyllda och att det inte finns någon annan lämplig lösning.

– Utifrån att angreppen har skett inom ett avgränsat område under en begränsad tidsperiod, bedömer vi att det troligtvis rör sig om samma individ och att skyddsjakt är det enda alternativet, säger enhetschef Fredrik Ustrup.

Att tillåta skyddsjakt på ett skadegörande lodjur påverkar enligt Länsstyrelsen inte lodjursstammens bevarandestatus i Kalmar län eller Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.