Säljer överbliven mat – vill minska matsvinnet i Småland

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har ny teknik gjort att nya initiativ och företag kunnat starta med det gemensamma målet att minska matsvinnet i samhället.

Matsvinnet är en stor miljöbov i Sverige i dag, enligt bland annat Naturvårdsverket. De menar att miljöpåverkan från livsmedelsproduktionen blir onödigt stor eftersom det produceras en hel del mat som inte äts upp.

Enligt Naturvårdsverket står varje person i Sverige för runt 74 kilo matavfall varje år och då är en stor del av det mat som är fullt ätlig.

Säljer matlådor för att minska svinnet

I Växjö och Kalmar finns flera företag som försöker minska matsvinnet genom att låta restauranger sälja ut sin överblivna mat, istället för att slänga den.

Maten fotas och packas i små lådor. Sedan läggs bilderna upp i en app, där personer kan köpa maten till ett billigare pris och sedan hämta upp den i restaurangen.

– Bakgrunden är väl egentligen det fundamentala att vi slänger en väldig massa mat i dagens samhälle. Ungefär en tredjedel av all mat som produceras hamnar i papperskorgen. Där såg jag en möjlighet att kunna hjälpa både miljö och företag att ta tillvara på det här på ett bättre sätt, säger Carl Svensson som är vd på Dinnerbox i Växjö.

”En vinst man gärna tar emot”

I dag tog all mat slut under lunchserveringen på restaurang Norremark som är ansluten till appen, så det blev inga matlådor härifrån. Men ibland kan man sälja 4-5 stycken matlådor per dag enligt restaurangägaren Johan Oguz.

– Vi slipper ju slänga maten och istället tjänar vi pengar på det. Det är ju en vinst som man gärna tar emot. Plus att folk tjänar ju också på det, de får det till halva priset och slipper laga kvällsmaten eller lunchen till morgondagen, säger han.

Slänger maten för tidigt

På Ica Cityhallen försöker personalen, precis som i många andra matbutiker, att sälja ut varor med kort datum till ett lägre pris. Man packar även överbliven mat i lådor och kör till bland annat flyktingförläggningar i stan.

Trots det är det mycket som slängs. En stor anledning enligt butiken är att kunder efterfrågar mat som anses vara trendig, men som de sedan inte köper när den finns i butik.

– Ibland pratar folk om saker som låter fint, men de handlar inte på samma sätt. Efterfrågar man så ska man handla, så slipper vi kasta, säger vd John Curovac.

Lita på näsan och tungan

En annan anledning menar han är att folk slänger maten så fort bäst före-datumet gått ut, trots att varan inte behöver vara dålig då.

– Jag rekommenderar att folk litar lite mer på sin näsa och sin tunga. För det är ett naturligt sätt att känna efter om något är bra eller dåligt. På det sättet sparar vi massor av pengar och på miljön, säger John Curovac.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.