Covid-test på Skånes Universitetssjukhus i Lund. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Lokala restriktioner införs i Kalmar län från och med tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärps de allmänna råden även i Kalmar län. De senaste veckorna har smittspridningen ökat kraftigt och antalet som behöver vård på sjukhus ökar. – Det är en allvarlig utveckling som vi på alla sätt måste begränsa, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Det är smittskyddsläkaren i Region Kalmar län som i samråd med Folkhälsomyndigheten har tagit beslut om att införa lokala allmänna råd för alla som vistas i Kalmar län.

Råden börjar gälla direkt och från och med idag, den 10 november, uppmanas alla som bor i Kalmar län att inte umgås med andra personer än de man bor med, att undvika köpcentrum, gym och badhus och att inte delta i möten, konserter och föreställningar.

Köpcentrum och arbetsplatser

Verksamheter som butiker, köpcentrum, idrottsanläggningar och arbetsplatser omfattas också av de skärpta råden. Det kan handla om att minimera antalet besökare eller erbjuda digitala alternativ.

De lokala restriktionerna gäller fram till den 8 december 2020, men kan förlängas.

Här är de skärpta råden

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

• Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Källa: Region Kalmar län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.