Lokalvårdarna har testat på olika aktiviteter tillsammans. Foto: TT

Så har lokalvårdarnas sjukfrånvaro halverats

Publicerad

För tre år sedan gjorde Älmhults kommun en omorganisation så att alla lokalvårdare anställda av kommunen hamnade i en egen grupp. Efter det har sjukfrånvaron nästan halverats.

Tidigare hade de omkring 50 lokalvårdarna i Älmhults kommun olika chefer. Det kunde till exempel vara rektorn på den skola de städade på. Numera har alla samma chef.

– Nu finns det ett samarbete och en vi-känsla. Om till exempel en skola ska göra en storstädning så kan personalen där ta hjälp av andra lokalvårdare som jobbar på andra platser på kommunen, säger Malin Ahl, lokalvårdschef på Älmhults kommun.

Sjukfrånvaro på åtta procent 

Siffror från kommunen visar att 2016 låg korttidsfrånvaron, det vill säga sjukfrånvaro under 14 dagar, på närmare åtta procent bland lokalvårdarna i Älmhults kommun. Under 2018 har kommunen lyckats med att nästan halvera den siffran.

Under omorganisationen har kommunen också satsat på att köpa in ergonomisk utrustning och lokalvårdarna har fått gå städutbildningar där de lärt sig jobba mer ergonomiskt.

– Utrustning som är lika på alla arbetsplatserna. Till exempel handlar det om ergonomiska städvagnar och olika maskiner, säger Malin Ahl.

Malin Ahl, lokalvårdschef Älmhults kommun. Foto: SVT/Clary Kroon

Friskvårdstimme på arbetstid 

Under det senaste året har lokalvårdare också haft en betald friskvårdstimme i veckan, där de gjort olika aktiviteter tillsammans och bland annat provat styrketräning, yoga, minigolf, stavgång och dans.

– Det har funnits flera vinster med friskvårdstimmen. Den har stärkt musklerna men också ökat gemenskapen, när de gjort aktiviteter tillsammans. Tanken är att de ska hitta någon aktivitet som de trivs med, så att de vill fortsätta med den på sin fritid när projektet är slut, säger Malin Ahl.

Det hälsofrämjande projektet med friskvårdstimme har varit så lyckat att det åtminstone kommer att fortsätta ett halvår till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.