Foto: Lantmännen

Lovande spannmålsprognos för södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vädret har varit på böndernas sida och det ser ut att bli ett bra spannmålsår i södra Sverige.

− Senhösten var fördelaktig för att spannmålen och rapsen skulle kunna etablera kraftiga rötter. Sedan var vintern lagom kall, grödorna övervintrade väl och har bibehållit sin skördepotential fram till idag, säger Fredrik Bodin, regionchef för region Syd på Lantmännen.

Idag släpper Lantmännens sin årliga skördeprognos och den förutspår totalt 6,3 miljoner ton för den svenska skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd 2019. Det är 75% mer än föregående års skörd som landade på 3,6 miljoner ton på grund av den osedvanligt torra sommaren. 

− Vi har ett par veckor kvar till skörden är igång på allvar. Fram till dess behöver vi ha måttliga temperaturer, lagom med nederbörd och däremellan sol. Sveriges lantbrukare har i år gjort sitt allra yttersta för att maximera sin produktion och lönsamhet och jag vill önska alla lantbrukare i regionen stort lycka till med kommande skörd, säger Fredrik Bodin i ett pressmedelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.