Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet följder vi med viltmästaren Jacob Nilsson när han plockar upp årets första kräftor. Foto: SVT/Clary Kroon

Lovande start på kräftfisket i Kosta: ”Ser bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

På Kosta Safaripark i Lessebo kommun följer de traditionen och startar kräftfisket första augusti. SVT Nyheter Småland följde med när några av årets första burar vittjades.

 – Vi har fått upp ungefär lika mycket som vid premiären förra året, så det ser lovande ut, säger viltmästaren Jacob Nilsson, som är ansvarig för Kosta Safaripark. 

Kosta Safaripark fiskar upp ungefär 1000 kräftor om året som säljs till restauranger. Premiärfångsten blev totalt 241 kräftor på 60 burar och av dem var 152 tillräckligt stora för att sparas. 

Fiskelyckan varierar mellan åren 

Tillgången på kräftor varierar stort mellan åren och går i cykler på sju till åtta år.

I klippet berättar Jacob Nilsson om hur stora variationerna är.

Tillgången på kräftor kan också se väldigt olika ut i olika sjöar, så att premiärsfångsten var relativt god i sjön Läen säger ingenting om hur det ser ut i andra sjöar.

Hur viktig är kräftpremiären tycker du? 

– Jag tycker att man ska hålla på traditioner och kräftfisket ligger många varmt om hjärtat. Det är tradition ungefär som älgjakten på hösten, med mycket spänning, säger Jacob Nilsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.