Man inlåst på LSS-boende i Växjö i två år – kommunen granskas av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg granskar nu ett kommunalt LSS-boende i Växjö efter uppgifter om att personalen använt inlåsning som metod på en omsorgstagare under två års tid – trots att det inte finns beslut om tvångsvård. Detta skriver Smålandsposten.

Den 40-åriga mannen, som har en funktionsnedsättning, kan enligt uppgifterna till IVO upplevas som aggressiv varpå verksamheten beslutat att låsa in honom i ett rum med ljudisolerad dörr. 

– Jag inser att man kan tänka, ”hur kan det vara så här”, men i väldigt komplexa fall så kan det ibland vara på det här sättet, säger Ewa Ekman, förvaltningschef i Växjö kommun.

I dokumenten står det att han enbart får lämna rummet under bestämda tider och att levnadsförhållandena kan liknas med en fängelsevistelse. 

– De skyddsåtgärderna som finns kring den här personen har kommunicerats med de berörda och är en åtgärd som faktiskt behövs kring den här personen, säger Ewa Ekman.

”Måste vara självkritiska”

Efter att IVO blivit upplysta om situationen under veckan har myndigheten gjort ett oanmält besök hos den berörda verksamheten. 

– Det är klart att vi måste vara självkritiska när vi får det här till oss. Men att verkställa insatser hos en del omsorgstagare som vi ansvarar för är svårt. Allt vi gör baseras på de behov som en omsorgstagare har, säger Ewa Ekman och fortsätter: 

– Finns det något som vi måste ändra på med hur vi jobbar kring den här personen så får vi göra det. Men den bedömningen får visa sig i så fall, just nu känner jag mig trygg och lugn med hur vi har det. 

Ewa Ekman poängterar att det rör sig om skyddsåtgärder mer än begränsningar och att alla beslut tas för att de som vårdas ska ha det så bra som möjligt. 

Så i detta fallet kan inlåsning och ljudisolerade rum vara det bästa sättet att ta hand om en person? 

-Ja, det kan det vara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.