Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra bland annat projektledaren Helena Berzelius hur man lyckades så bra under så kort tid att sysselsätta så många ukrainare. Foto: Hamed Ubaidi

Lyckat EU-projekt gav arbete åt ukrainare i Nybro och Emmaboda

Uppdaterad
Publicerad

I ett projekt som finansierades av EU var målet att få ukrainare i arbete. Kommunerna Emmaboda och Nybro lyckades få ungefär hälften av deltagarna i sysselsättning.

– Jag är stolt över det team som har jobbat. De har varit lyhörda för deltagarnas behov, byggt tillit och förtroende i både arbetsgruppen och i relationen med deltagarna. De har nått mycket fina resultat på kort tid, säger projektutvecklaren Ann-Christine Torgnysson på Emmaboda kommun. 

Projektet är ett samarbete mellan Emmaboda- och Nybro kommun. Det var total 60 personer, 43 kvinnor och 17 män från Ukraina som deltog i projektet. 24 personer fick jobb och två personer till är på väg att få jobb berättar projektledaren Helena Berzelius.

Invandring och integration – Val 2022

Resekort och fika underlättade

Deltagarna fick resekort under projektperioden. Helena Berzelius menar att deltagarna har det tufft ekonomiskt och att det är många som inte har råd med det.

– Resekorten och fika, det här är otroligt små kostnader egentligen i det stora hela. Men det har bidragit till att våra deltagare får ett engagemang och att kunna ta sig hit, säger hon   

Projektet heter “CARE -Växtkraft i generationer” och påbörjades 1 november 2022 och avslutades 30 september 2023.

”Jag trivs jättebra”

En av deltagarna som har fått jobb på mötesplatsen i Emmaboda sedan maj i år är Maryna Vakulovska.  

– Jag trivs jättebra här. Jag hittade många vänner och gjorde många aktiviteter, säger Maryna Vakulovska som kom till Sverige med sin son när kriget började.  

Hör henne berätta mer i videon 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Invandring och integration – Val 2022

Mer i ämnet