Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Jeansson (S) fick igenom en budget i Tingsryds kommunfullmäktige som Jörgen Kennedy (M) ska ta hand om. Hör mer i videon. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

M+KD+C ska styra Tingsryd med S-budget

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna valde att rösta på socialdemokraternas budgetförslag på Tingsryds första kommunfullmäktige under måndagen. Det betyder att minoritetsstyret M, KD och C nu ska styra kommunen med oppositionens budget.

När mandatperiodens första budget skulle klubbades igenom blev det ett nederlag för trion som ska styra Tingsryd i minoritet. De har har bara 15 mandat av totalt 41 i kommunfullmäktige.

Enligt moderaternas toppnamn Jörgen Kennedy gör det inte så mycket att de inte fick igenom sitt förslag.

Valet 2022 Småland

– På de stora posterna är budgeten väldigt lika. Sen finns det andra poster som i sammanhanget är småpengar, där skiljer vi oss åt. Men på de stora penseldragen så är budgetarna väldigt lika, säger Jörgen Kennedy, (M).

Maktskifte

Hur ska in få igenom er politik på socialdemokraternas budget?

– Siffermässigt så skiljer det väldigt lite i en budget. Det man vill göra i en budget är att visa indikationer på vad man vill på lång sikt och det är ju svårt att göra om inte budgeten som man själv företräder går igenom, säger Jörgen Kennedy (M).

Mikael Jeansson (S) kommer gå i opposition och är trots maktskiftet nöjd med att ha fått stöd för sitt partis budgetförslag.

– Det är den bästa budgeten helt enkelt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet