Kommunalrådet Thomas Johnsson (M) frias helt från misstankarna om miljöbrott Foto: TT/Alvesta kommun

M-politiker frias från miljöbrott – bevisningen sågas av tingsrätten

Publicerad

Politikern Thomas Johnsson (M), numer oppositionsråd i Alvesta, frias från alla misstankar om miljöbrott. Det slår Växjö tingsrätt fast, samtidigt som de sågar åklagarens bristande bevisning.

Politikern åtalades i december 2017 för brott mot strandskyddet. Detta efter att han röjt undan sly, fällt träd, jämnat till jordmassor och sått gräsfrö för en blivande gräsmatta på sin egen tomt, en sjötomt intill sjön Salen i Alvesta.

Anmälan gjordes av kommunens miljöinspektörer efter att man upptäckt att han inte sökt någon strandskyddsdispens för åtgärderna, som gjorts på mark nära strandbrynet.

Bevisningen anses klen

Men när frågan nu till slut prövats i tingsrätten ogillas åtalet i sin helhet. Tingsrätten anser att åklagarens bevisning är för klen, och viktiga delar av bevisningen har heller aldrig presenterats för rätten under rättegången, skriver man.

Exempelvis saknas ett expertutlåtande som flera av åklagarens vittnen refererar till, som ska beskriva hur växt- och djurarter påverkats av åtgärderna på Johnssons tomt.

Domaren vill inte hjälpa med frågor

Under förhandlingen har åklagaren inte heller kunnat bringa klarhet i vilka arbeten som egentligen gjorts och inte gjorts på tomten, eller om jord schaktats till platsen, anser tingsrätten.

De vittnen som åklagaren kallade har inte avgett vittnesmål som motsäger Thomas Johnssons beskrivning; att han inte låtit schaktat dit någon jord som inte redan fanns på tomten. ”Det ankommer inte på tingsrätten att hjälpa endera parten med frågor” skriver rättens ordförande i domen.

Johnsson frias därmed, och rättegångskostnaderna kommer därför betalas av staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alvesta

Mer i ämnet