Kolla på klippet för att höra från några initiativtagare till insamlingar. Foto: TT

M: Slopa skatten på gåvor till vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs allt fler röster för att vårdpersonal ska slippa betala skatt för de gåvor de får för att stötta dem under coronapandemin. Men Skatteverket menar att grundregeln är att all ersättning du får i egenskap av ditt arbete är skattepliktigt.

Gratis lunch, fria taxiresor och slopade parkeringsavgifter. Exemplen på hur allmänhet och privata företag vill stötta vårdpersonal är många. Flera regioner diskuterar just nu om personalen ska beskattas för gåvorna.

Skatteverkets expert Pia Blank säger att gåvor som lämnas över till personalen via arbetsgivaren i de flesta fall är skattepliktiga. Men inte alltid. Om den som lämnar över gåvan väldigt tydlig med exakt vilka personer som ska få ta del av gåvan kan den vara skattefri.

– Om arbetsgivaren däremot har kontroll över hur gåvan fördelas ska det ses som en gåva som du får i egenskap av ditt arbete. Och huvudregeln är att det då är skattepliktigt, säger hon till SVT Nyheter.

Vill se lättnad under krisen

Men Niklas Wykman, Moderaternas skattepolitiska talesperson, menar att det är självklart att vårdpersonal ska slippa skatt på förmåner under coronakrisen. Det är ”en fråga om såväl anständighet som skattesystemets legitimitet”, argumenterar han och fem andra moderata ledamöter bland annat i en skrivelse till skatteutskottet.

– Man ska vara trygg att ta emot det här utan att behöva fundera över hur man ska hantera det i sin deklaration, säger Niklas Wykman till SVT Nyheter.

Problem med gränsdragning

Pia Blank säger att det egentligen inte finns något som hindrar att en särskild lagstiftning tas fram för beskattning i kriser som den vi just nu upplever. Men hon varnar samtidigt för att det kan bli problem med gränsdragning.

– Om vi säger att brandmän ska slippa skatt i händelse av brand. Hur stor ska branden vara för att det ska vara okej att ta emot gratis luncher? Dessutom tycker jag att det är viktigt att komma ihåg att det är många som är utan jobb just nu och som inte har någon lön alls. Att de som jobbar betalar in den skatt de ska är avgörande för att samhället ska kunna stötta, säger Pia Blank.

Titta på klippet ovan för att höra om några av de insamlingar som görs

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet