Thomas Lindow, överläkare, Yvonne Andersson, biomedicinsk analytiker och Ulrika Karlsson, röntgensjuksköterska. Foto: Region Kronoberg

Magnetkameran ser blodflödet i hjärtat – Växjö först i landet

Publicerad

Lasarettet i Växjö är det första mindre regionsjukhuset att kunna göra så kallad perfusions-MR för hjärtdiagnostik – en teknik som i Sverige tidigare bara använts vid universitetssjukhusen.

Perfusions-MR innebär att blodflödet genom ett organ undersöks med en vanlig magnetkamera. Nu kan region Kronoberg för första gången använda tekniken på patienter med hjärtproblem, skriver regionen i ett pressmedelande.

– Det gör mig stolt att vi har infört metoden i vår lilla region. Jag är övertygad om att fler sjukhus kommer följa efter, säger överläkaren Thomas Lindow i pressmeddelandet.

Slipper skintigrafin

Tidigare har patienter med misstänkt kranskärlssjukdom fått göra två undersökningar, som MR-undersökning och hjärtskintigrafi. Nu kan sjukhuset injicera ett läkemedel som ökar blodflödet och upptäcka förträngningar i kranskärlen i hjärtat – med magnetkameran.

– Den stora poängen är att vi får väldigt detaljerad information om hjärtat.

Genom att få mer information av en undersökning kan antalet undersökningar patienten behöver genomgå minskas, och förhoppningen är att köerna för andra patientgrupper ska minska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.