Maja Nyberg tycker att trakasserier mot fotbollsdomare borde tas upp tidigt i domarutbildningen. Foto: Julia Lindström/SVT

Förälder till domaren Maja: ”Färga håret om du vill få respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Maja Nyberg är inne på sitt andra år som fotbollsdomare. Ett uppdrag hon tycker mycket om, men som även lett till att hon blivit trakasserad av både tränare, spelare och föräldrar.

Maja Nyberg växte upp i Lidhult i Ljungby kommun. Hon har spelat fotboll i nästan hela sitt liv och fostrades i Lidhults GOIF.

När hon senare började spela i Ljungby IF ingick det i kontraktet att hon skulle döma tre matcher om året med spelare i lägre åldrar. Efter det fick hon mersmak och gick en utbildning för att bli domare. Nu är hon inne på sitt andra år i rollen och hon trivs bra.

– Det var aldrig någon riktig tanke att det skulle bli så. Men jag är glad att det hände.

”Får höra väldigt mycket”

På många håll i Sverige är det svårt att få tag i personer som vill bli domare, då många upplever att miljön på planen är hård. Det är vanligt att domare blir trakasserade av spelare, tränare eller föräldrar, och Maja har erfarenhet av det.

– Jag brukar få höra väldigt mycket om att jag är blond, att jag är relativt ung, att jag är tjej och att jag inte har på planen att göra på grund av det.

TV: Se hela inslaget här

En kommentar som Maja kommer ihåg särskilt fick hon när hon dömt en match för pojkar i 16-årsåldern.

– Jag var på väg mot min bil efter att jag hade bytt om. Då kommer det fram en förälder på parkeringen som säger att ”lilla gumman, till nästa match borde du nog färga håret lite mörkare om du ska få lite respekt”. Den kommentaren satte sig ganska hårt.

Vill ha tidig information

Maja Nyberg har fått ett stort stöd från familj, vänner och sin lokala domarklubb. Men hon tycker att det hade behövts mer information om trakasserier redan i domarutbildningen.

– Det kan jag verkligen tycka att vi ska ta upp. Att alla kanske får säga något som de upplevt, för att jämföra lite och känna att ”mitt kanske inte var så farligt”. Även om det såklart inte är okej, så tror jag att man kan bearbeta det på ett annat sätt då.

Smålandsidrotten samordnar olika sporter i Småland och där tycker man att det är beklagligt att Maja aldrig fick den här informationen.

– Det är något som idrottsföreningarna, men också vi som helhet måste ta ett ansvar för. Att ha internutbildningar i vår förening om hur det är att vara föreningsdomare till exempel, säger Elin Hornbrink som är idrottskonsulent på Smålandsidrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.