År 2008 hittades en kvinna död i terrängen utanför Loftahammar. Ärendet utreddes initialt som ett misstänkt mord, men det hela avskrevs senare som en olyckshändelse. Foto: SVT

Makabra fyndet på soptippen – gamla polisutredningar med bilder på döda människor

Uppdaterad
Publicerad

Flera gamla polisutredningar har hittats dumpade på en återvinningscentral i Vingåker. En privatperson fann flera förundersökningsprotokoll med stötande bilder i en container.

Bland annat på kvinnan som 2008 dödades av en älg i Västerviks kommun, rapporterar Katrineholms-Kuriren.

I materialet fanns flera känsliga uppgifter, bland annat bilder, förhör och personuppgifter från flera polisutredningar.

Upphittaren, som Katrineholms-Kuriren pratat med, blev upprörd av fyndet.

– Jag såg otäcka bilder på döda människor, från obduktioner. Bilderna låg helt öppet, säger upphittaren till tidningen.

Hittade bilder från uppmärksammade älgfallet i Västervik

I materialet återfanns bland annat bilder från ett uppmärksammat fall där en kvinna blev dödad av en älg i terrängen utanför Loftahammar i Västerviks kommun 2008.

Kvinnans man misstänktes initialt för mord, men misstankarna avskrevs som en olyckshändelse efter att det kommit fram att det var en älg som orsakat hennes död.

Det är oklart varifrån förundersökningsprotokollen kommer. Enligt polisen ska det inte finnas något polisarkiv på orten.

– Jag blev lite paff. Det är inget som jag känner till. Det kommer inte från oss, i alla fall inte nu, säger Ted Bäck, chef för områdespolisen i Vingåker, till Västerviks-Tidningen.

I klippet nedan – inslag från arkivet (2015) Ingemar Westlund kräver skadestånd efter att ha suttit frihetsberövad misstänkt för mord på sin hustru.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sju år efter händelsen i Loftahammar sökte Ingemar Westlund upprättelse och krävde skadestånd för hur han behandlades av myndigheterna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.