Foto: TT

31-årig man fifflade med pantburkar – döms till fängelse och utvisas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 31-års åldern ska med hjälp av påklistrade streckkoder lyckats panta burkar som inte ingår i det svenska retursystemet. Det handlar om tyska burkar som fått svenska etiketter. Nu döms han till fängelse och utvisning.

Det var under kvällen den 25 juli som personal i en livsmedelsbutik i Kalmar reagerade på att det lämnades in flera pantkvitton på höga belopp. Det rörde sig om 300 till 400 kronor per kvitto –  vilket butikspersonalen ansåg vara mycket ovanligt. Under omgångar kom det in män som lämnade in flera pantkvitton som sammanlagt kunde landa mellan 700 och 1000 kronor per tillfälle. 

Butikspersonal larmade  

Butikens säkerhetsansvarige larmades och man upptäckte att det hade lämnats in tyska burkar med svenska pantetiketter. Det var samma etikett på samtliga burkar och enligt märkningen skulle alla burkarna innehålla Coca-Cola cherry. Personalen larmade polisen och mannen kunde senare gripas gående på en gata. 

Kalmar

Tidigare dömd  

Mannen har tidigare dömts för samma sak två gånger – då i Uppsala och Borås – och har sammanlagt nio anmärkningar i sitt belastningsregister. Tingsrätten beslutade därför, med hänvisning till att det finns risk för ytterligare återfall av brott i landet, att den 31-årige mannen ska få fängelse och sedan utvisas.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet