Det handlar om en miljard kronor och mellan tio och femton års arbete innan hela glasriket är sanerat från glaskross och tungmetaller. Foto: SVT

En miljard kronor – så mycket kommer saneringen av glasriket att kosta

Publicerad

En miljard kronor och tio till femton års arbete. Det är vad det handlar om innan glasriket är sanerat från århundraden av glastillverkning.

– Det var trots allt 40 objekt från början och det finns kanske bara möjligheter att sanera två objekt om året, säger Jonas Karlsson som är samordnare för saneringen av glasriket.

De två glasbruksområden som står i tur att saneras under 2021 är glasbruket i Alsterbro och det redan rivna glasbruket i Flerohopp.

Föroreningar kan spridas

Det finns risk för att föroreningarna sprids och det är därför viktigt att glasbruksområdena blir sanerade. Det förklarar David Lokrantz som är handläggare på länsstyrelsen i Kalmar.

– På glasbruken har man under åren använt mycket tungmetaller i produktionen och avfall har sedan lagts ut i närområdet. De föroreningarna finns ju kvar, säger han.

Många är nerlagda

Behovet av sanering beror på århundraden av glastillverkning och många av glasbruken som behöver saneras är nerlagda sedan många år tillbaka.

– I de fall där det finns närliggande vattendrag kan föroreningarna ha spridit sig dit, och har dessutom spridit sig i viss mån ut i åarna. Det är också ett projekt som pågår, där vi tittar på hur den spridningen ser ut där och hur vi kan angripa problemet, säger Jonas Karlsson.

De fyra kommunerna Nybro, Emmaboda, Uppvidinge och Lessebo utgör gemensamt det som kallas för glasriket. Och i arbetet med att sanera områden från århundraden av glastillverkning samverkar kommunerna tillsammans med länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län.

I de fyra glasrikeskommunerna finns sammanlagt nära 40 olika glasbruksområden som är i olika behov av sanering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.