De blodsugande bromsarna har frodats i sommarvärmen berättar länsstyrelsens biolog Per Ekerholm. Foto: wikimedia commons/SVT

Biologen om sommarplågan: ”Som mygga fast tio resor värre”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens höga temperaturer kan vara en orsak till varför det är mycket av insekten ”broms” just nu. Det tror biologen Per Ekerholm vid Länsstyrelsen i Kronoberg.

Många är vi som har blivit bitna av en broms under sommaren, och då speciellt när vi har varit lite varma och svettiga. En broms är en sorts fluga där honorna är blodsugande och behöver blodet för att utveckla äggen.

Följ med biologen Per Ekerholm ut på bromsjakt i klippet ovan.

Helt ljudlös och biter hårt

Den broms som vi oftast blir bitna av är en så kallad blindbroms, eller blinning som den ofta kallas. Den flyger helt ljudlöst och finns i stort sett överallt.

Blir man biten av en broms gör det oftast väldigt ont då den sliter ut en bit av huden ur oss när den biter.

– Den hörs inte när den anfaller oss och biter, det är som en mygga fast tio resor värre säger Per Ekerholm, biolog vid Länsstyrelsen i Kronoberg.

Nyttig insekt i naturen

Det är inte bara blindbromsen som kan förstöra en i övrigt fin stund på badstranden, utan även fäbromsen, som är blinningens storebror.

– Man reagerar på storleken på den här bromsen. Jag har blivit biten av allt för många fäbromsar hittills i sommar, säger Per Ekerholm.

Förutom att bita oss så är även bromsarna till nytta i naturen. Hanarna suger inte blod utan fungerar som pollinerare i och med att de lever av pollen och nektar.

De är även viktiga som mat för fåglar och andra insekter, som trollsländor och rovflugor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.