Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är en stor kraftansträngning just vid parning, de kan dö av överansträngning och näringsbrist, men att så många har dött är i så fall mycket ovanligt säger Eike Amthauer Smålands herpetologiska förening. Foto: Lotta Booson/privat

Många döda paddor: Kan ha orsakats av överansträngning vid parning

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har många döda paddor hittats på Öland och vid ett naturreservat i Kalmar. Orsaken bakom är oklar – men de kan ha dött vid parning. Något P4 Kalmar var först med att berätta.

– Det är en stor kraftansträngning just vid parning, de kan dö av överansträngning och näringsbrist, men att så många har dött är i så fall mycket ovanligt, säger Eike Amthauer på Smålands herpetologiska förening.

Men de många paddornas död kan också bero på andra saker, berättar Eike Amthauer efter att han sett bilderna som lags ut på sociala medier.

– Det här är ju en kvalificerad gissning. Jag har inte varit på plats för att undersöka paddorna. Det kan handla om sjukdom, den tidiga våren eller att ett rovdjur varit framme. Men eftersom det handlar om en vanlig padda som är giftig att äta så vore det ovanligt om ett rovdjur varit framme, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.