De senaste 20 åren har dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan halverats i riket, men nu varnar Hjärt-Lungfonden för att förändrade livsstilsvanor riskerar att bryta den positiva utvecklingen, och menar samtidigt att fler forskningsgenombrott behövs.
– Framstegen för att stoppa hjärt-kärlsjukdom är helt fantastiska men fortfarande dör fler personer av det än av något annat. Om dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar i Sverige varit lika hög i dag som för 20 år sedan så hade ytterligare cirka 26 000 svenskar dött varje år, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Står för drygt en tredjedel av dödsfallen
Ny statistik från Socialstyrelsen visar att 1015 personer i Kalmar län och 716 i Kronobergs län avled till följd av hjärt-kärlsjukdom under 2017. Det motsvarar sammanlagt 37 procent av alla dödsfall i båda länen. Totalt dog 31 026 svenskar av hjärt-kärlsjukdom, framför allt av hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.
”Oroväckande att riskfaktorer ökar”
Forskningen har bidragit till att dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan halverats på 20 år. Våra levnadsvanor riskerar dock att bryta den positiva utvecklingen.
– Forskningsbaserad kunskap har bland annat bidragit till en stadig minskning av antalet rökare, även om alltför många fortfarande röker. Det är också oroväckande att andra riskfaktorer ökar, och att vissa löper större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom än andra, säger Kristina Sparreljung.