Var femte elev hoppar av gymnasiet

Publicerad

20 procent av gymnasieeleverna i landet hoppar av sin utbildning och siffrorna i Kronoberg ser lika mörka ut. På tisdagen hölls därför ett seminarium i Växjö för att diskutera hur man får fler att fullfölja gymnasiet.

Under tisdagen samlades flera olika aktörer i Växjö för att diskutera hur man ska få fler att fullfölja gymnasiet. I Kronobergs län är det drygt 20 procent som inte fullföljer en treårig gymnasieutbildning på de nationella programmet. 

Enligt Lennart Axelsson jobbar med projektet Plug In för att få fler att fullfölja gymnasieutbildningen, så ser siffrorna för hur många som hoppar av gymnasiet ungefär likadana ut i hela landet. Han tycker att man måste börja se skolan på ett nytt sätt för att komma till rätta med avhoppen.

– Man måste se att skolan är något mer än ett kunskapsuppdrag. Då behöver vi kanske få in nya grupper i skolan. Det kan vara beteendevetare, arbetsterapeuter eller andra som kan stötta och coacha personer. De måste jobba parallellt med lärarna, så att de gemensamt kan få elever att se att det är viktigt att de klarar av gymnasiet, säger han.

Flera hundra gör inget

Karolina Rydh är processledare för DUA-överenskommelsen. Det är ett samarbete mellan kommunerna Växjö, Tingsryd, Uppvidinge, Lessobo och Alvesta som vill öka möjligheterna för unga att komma in på arbetsmarknaden. 

– Bara i Växjö kommun är det någonstans mellan 600 och 700 ungdomar som varken studerar eller jobbar. Då har vi tittat på åldersgruppen 16 till 24 år.  Och vi har en rad insatser för den här gruppen och många av är förberedande och motiverande, säger hon.

Svårt att få jobb

Lennart Axelsson tycker att det är väldigt allvarligt att så många hoppar av gymnasiet. Det kostar också samhället mycket pengar och utan gymnasiebetyg är det svårt att få ett jobb.

– Vi måste jobba med olika typer av insatser men främst med att få dem att ta en gymnasieexamen. Idag är det ett mått på att du är gångbar på arbetsmarknaden. Gymnasieexamen är som ett körkort för arbetsmarknaden helt enkelt. Det är så det har blivit de senaste åren, säger Lennart Axelsson som är utvecklingsledare på Region Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.