Att det är stressigt i skolan i dag håller Kyra Gunnarsson, Hanna Richtoff och Ariana Gera som är elever på Sunnerbogymnasiet i Ljungby med om. Allra värst är det för flickorna. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Gymnasietjejer känner oftare stress i skolan: ”Jag kan få panik”

Publicerad

Tjejer som går på gymnasiet är oftast mycket mer stressade än killarna. Det visar flera olika undersökningar, en av dem från SCB, Statistiska centralbyrån. Hälften av de tillfrågade flickorna är stressade flera gånger i veckan – tre gånger fler än bland pojkarna.

Stress är vanligt hos många tjejer i gymnasiet. Bland annat på grund av förväntningar på att prestera på topp.

Undersökningen från SCB är inte ensam om att visa den här bilden. Även vissa skolor har gjort egna undersökningar, med samma resultat. En av dessa är Sunnerbogymnasiet i Ljungby.

– Undersökningen som vi har gjort visar att tjejer är mer stressade än vad killar är. Det handlar om provsituationer, läxor, krav från flickorna själva och förväntningar från lärare och föräldrar, säger Jenny Samuelsson, kurator på Sunnorbogymnasiet.

Återkommande undersökning i skolan

Statistiska Centralbyrån, SCB har varje år sedan 2008 gjort undersökningar där man har frågat ungdomar i skolan om mående och stress.

Den senaste undersökningen är baserad på intervjuer från 349 ungdomar som går på gymnasiet och resultaten är från 2018 och 2019.

Även om de flesta som går gymnasiet uppger att de mår mycket eller ganska bra i sin vardag är stress vanligt förekommande. 47 procent av tjejerna känner sig stressade. Bland killarna är motsvarande siffra 16 procent.

Anhöriga har en viktig roll

Hanna Richthoff går tredje året på naturvetenskapsprogrammet på Sunnerbogymnasiet.

– Jag blir stressad när jag har svårt att hänga med och när alla andra verkar förstå en uppgift, som jag inte gör. Jag kan få panik när jag känner att jag ligger efter och då mår jag inte bra, säger Hanna Ricthoff.

Skolan har två anställda kuratorer som dagligen får hjälpa elever att lära sig att hantera sin stress. Kuratorerna jobbar med helheten och där ingår även kontakten med föräldrarna.

– Det är väldigt viktigt därför att anhöriga är en stor del av ungdomarnas liv och de ser ungdomarna varje dag. De kan stötta och vi kompletterar, men det stora arbetet gör eleverna och föräldrarna tillsammans, säger Sabrina Sumic.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.