Många med studieskulder hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Över 6000 smålänningar med studielån har hamnat hos Kronofogden på grund av obetalda studieskulder. Värst är det i Kalmar län där har nio procent av alla med studieskulder hamnat hos Kronofogden.

Centrala studiestödsnämndens sammanställning, som TT tagit del av, visar att andelen studielåntagare med krav från Kronofogden har minskat. Men skuldbeloppet har ökat. För några år sedan rörde det sig om drygt 8 000 kronor per person. Vid det senaste årsskiftet låg det på 11 000 kronor. Pengar som CSN, trots påminnelser, inte fått tillbaka.

-Det finns en hel del som har problem att betala. Framför allt gäller det de yngre, tyvärr. De har låga skulder, men även låga inkomster, säger avdelningschef Boel Magnusson vid CSN.

Och när räkningarna hopar sig hamnar den från CSN underst.

-Vi ser generellt att skuldbeloppen ökar. Det kan vara så att de som får problem lågprioriterar studieskulderna i förhållande till andra skulder, säger kronodirektör Michael Necke vid Kronofogden.

Komvux

Det är ungefär lika många kvinnor som män som halkat efter med återbetalningarna. Den stora majoriteten har läst på gymnasienivå på exempelvis komvux, medan endast 13 procent läst på högskolenivå.

-Särskilt yngre har svårt att förstå konsekvenserna av att hamna hos Kronofogden. En del väljer att göra ingenting, säger Boel Magnusson.

Mot den bakgrunden samarbetar CSN och Kronofogden för att minska antalet betalningsanmärkningar, och i värsta fall utmätningar. Precis som man börjat ringa upp skolkande gymnasieelever som fått återkrav på studiebidraget, planerar CSN att kontakta vuxna som har obetalda skulder på studielånet.

Betala mindre

-Vi vet ju att de flesta vill göra rätt för sig, men att något hänt – att de blivit arbetslösa till exempel. Många har ju rätt till nedsatt återbetalning på grund av låga inkomster, och det vet man inte om, säger Boel Magnusson.

CSN beräknar att ungefär 13 000 hade sluppit hamna hos Kronofogden om de utnyttjat denna trygghetsregel. I stället riskerar de att bli begränsade i sitt vuxenliv.

-En betalningsanmärkning påverkar möjligheterna att skaffa jobb och bostad. Och även om man betalar skulden finns betalningsanmärkningen kvar några år, säger kronodirektör Michael Necke.

/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer