Foto: TT

Många missförstånd efter nya krav på vedeldare

Uppdaterad
Publicerad

Från den första juli i år så är det nya och strängare regler som gäller för den som vill installera en vedkamin i sitt hus – men många har missuppfattat vad de nya reglerna egentligen innebär.

Vi har träffat Patric Rundqvist som säljer vedkaminer i sin butik i Växjö. Han känner väl till de nya reglerna som börjar gälla i sommar, men han har förstått att många konsumenter har missförstått Boverkets nya krav.

Måste vara miljögodkända

– Vissa har kanske missförstått det helt och tror att man aldrig får installera något mer, det är absolut inte sanningen. Kravet är att de ska vara miljö- och typgodkända, säger Patric Rundqvist.

Vedeldning

Rekommenderar att byta ut en gammal kamin

Enligt Boverket så är reglerna flexibla när det gäller en kamin i ett befintligt hus och det finns en möjlighet att kunna anpassa kraven. Här ska även hänsyn tas till kulturhistoriska värden. Men när det gäller för ett helt nytt hus så ska de nya reglerna gälla. Patric Rundqvist tycker att för den som har en äldre kamin från 1980-talet så har man mycket att vinna på att byta ut den till en nyare eldstad.

– Man vinner mycket på det. Förbränningsmässigt och energimässigt så går det ju åt mycket mindre och det genererar klart mycket mera värme, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vedeldning

Mer i ämnet