Jönköping bäst i klassen på cykelvägar

Uppdaterad
Publicerad

Flera cyklister. Det är målet för politikerna i Jönköping, Kalmar och Växjö som alla satsar på att bygga cykelvägar. Och bäst i klassen är Jönköping.

Jönköpings kommun har lagt i en högre växel och satsar under de kommande åren mer pengar per invånare på byggnation av cykelvägar än tidigare.

– Grunden är att bygga bra och säkra cykelvägar. Vi har sedan 2008 fördubblat budgeten för att bygga nya cykelvägar och vi ökar budgeten för drift och underhåll för att de befintliga cykelbanorna ska bli säkrare. Glädjande nog är det allt fler som väljer att cykla i Jönköping, säger Anders Samuelsson (C) ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Jönköping.

Satsningen på nybyggda cykelbanor har i år kostat 25 miljoner kronor och under de närmaste åren satsas ytterligare 15 och 17 miljoner kronor

Efterlängtade cykelbanor

På lördag invigs även en nybyggd cykelväg mellan Norrahammar och Råslätt i Jönköping. En cykelväg som cyklisterna väntat på i åratal. Kostnad 16 miljoner kronor.

Det har tagit sex år att färdigställa sträckan. Dels har det varit problem med markägare och sen har det tagit lång tid att ta sig genom de olika instanserna.

– Det är utan tvekan värt pengarna, det är en mycket fin och säker cykelväg som är helt separerad och där cyklister kan cykla säkert i ganska hög hastighet, säger  Anders Samuelsson (C).

 Lotta Olsson trafikplanerare på stadsbyggnadsförvaltningen håller med om att det här är en viktig länk i stadens cykelvägnät som nu kommit på plats.

– Det här är en typiskt landsbygdsväg där bilarna håller hög hastighet. Det har inte funnits någon väg-gren här så cyklisterna har känt sig ganska trängda. Det är en efterlängtad länk, säger Lotta Olsson.

Större satsningar

Hon menar att det märks att politikerna satsar mer på cykelvägnätet nu, och Arne Sandell, ordförande i Cykelfrämjandet i Jönköping håller med om att det talas mer cykel både bland politiker och tjänstemän. Men att det finns mer att göra.

– Vi är en stad där befolkningen ökar sucessivt och vi får inte plats med så mycket mer bilar. Därför vill vi att folk ska resa på annat sätt, både kollektivt och med cykel. Då behöver vi satsa så att det går att ta sig fram med cykel, säger Lotta Olsson.

– Jag har inget att klaga på vad det gäller den nya cykelbanan förutom att den borde varit på plats för 15 år sedan. Men det finns flera ställen i Jönköping där jag inte förstår hur de har byggt, säger hon.

– Många övergångar där cyklister och bilister samsas är inte bra. Det känns fortfarande som bilisterna kommer i första hand, säger Arne Sandell.

Olika åsikter

Lobbygrupper inom sociala medier har fått politikerna att förstå att cyklisterna behöver prioriteras menar Lotta Olsson. Men trots två stora satsningar med nya cykelbanan mellan Norrahammar och Råslätt och nya cykelbron över E4an och flera miljoner till utbyggnad av cykelvägnätet så har inte alla cyklister märkt av det.

– Nej, tyvärr har jag inte märkt av det, säger cyklisten Mikael Pettersson.

– Jag är nyinflyttad till stan och jag upplever att det är trångt med bilarna i centrum. Jag får leda cykeln istället. I centrum känns det som att bilar och bussar går före, säger Elina Johansson.

En van cyklist är Lena Sköld som oftast cyklar i de västra stadsdelarna.

– Det har gjort mycket för cyklisterna om man ser tillbaka i tiden. Men bakom Magasinet och vid Spira är det krångligt. Helt plötsligt står en bock mitt i cykelbanan, och det är farligt. Min man flög över en sådan just vid Spira.

Cyklisten Johanna Eriksson bor vid Ekhagen, och hon är nöjd.

– Jag har märkt stora positiva färändringar, vi cyklister har fått det bättre, eftersom kommunen har byggt en ny cykelbro, säger Johanna Eriksson.

Men hon är inte helt nöjd.

– Bron är bra på sitt sätt men jag använder den inte så mycket bland annat för att underlaget är så konstigt på vintern, och så jag cyklar oftast  en annan väg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.