Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Bengtsson kör elsparkcykel i Växjö och har rätt bra koll på vilka regler som gäller i trafiken. Men han är kritisk till hur många av hans vänner kör. Foto: SVT

SVT testar trafikkunskaperna bland unga elsparkförare

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de unga elsparkförarna bryter mot trafikregler, enligt polisen i Växjö. Vissa korsar ett övergångsställe utan att först stanna och i vissa fall framförs fordonet med två passagerare vilket ökar risken för en olycka.

SVT stoppade några av Växjös elsparkförare för att fråga om de känner till vilka regler som gäller för den som kör elsparkcykel. Alexander Bengtsson, som också är aktiv inom Moderata ungdomsförbundet Kronoberg, var en av dem som tog elsparkcykeln ner till stan.

– När man ska transportera sig mitt på dagen är det väl ingen större fara, men det är på kvällarna när flera ska hem från krogen som det är rätt så ”hejvilt”, säger Alexander Bengtsson.

Hur är det med trafikkunskaperna? I klippet ovan ställer svt frågor till några unga elsparkförare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.