Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Kalmar. Foto: Per Carlsson/SVT

Patienter drabbas när sjukhusen krymper i sommar

Publicerad

Var fjärde vårdplats försvinner under semesterveckorna. Det betyder att patienter får vänta på vård.

Totalt kommer minst 3000 vårdplatser runt om i Sverige stängas ner under sommaren, enligt en kartläggning som tidningen Dagens medicin har gjort. I Kalmar och Kronoberg kommer nästan var fjärde vårdplats försvinna under semestern.

Svårt att rekrytera

Det är svårt att rekrytera personal till sjukvården, och på sommaren när många vill ha semester blir situationen ännu mer trängd på sjukhusen.

Redan nu har Region Kronoberg 39 färre vårdplatser än vad man har budget för. Enligt Per-Henrik Nilsson Hälso- och sjukvårddirektör i Region Kronoberg kommer ytterligare 76 vårdplatser försvinna under semesterveckorna i månadsskiftet juli-augusti.

Det är nästan en fjärdedel färre av dagens läge och på samma nivå som förra sommaren. Orsaken är svårigheten att rekrytera personal.

– Liksom andra sommarperioder behöver vi erbjuda lagstadgad semester. Vikarier kan ej lösa frågan och då krävs en neddragning. Ju färre vårdplatser vi kan bemanna i normalläget desto mer sårbara blir vi sommartid, kommentar Per-Henrik Nilsson.

Hade ni velat ha fler öppna?

– Ja.

Nedprioriterad vård får vänta

Neddragningen betyder att flera avdelningar kommer stängas, både på i Växjö och i Ljungby. Det påverkar i slutändan vården.

– Vi kommer att kunna erbjuda akutsjukvård och högprioriterad planerad vård till exempel cancerkirurgi. Lägre prioriterad vård som knäproteser får anstå tills efter sommaren, detta är den vanliga planen sommartid, säger Per-Henrik Nilsson.

Över 100 stängda platser i Kalmar

I Kalmar försvinner över hundra vårdplatser i sommar, jämfört med idag.

– Det är för vår personal ska ha semester, säger Johan Rosenqvist, Hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kalmar.

– Vi hade absolut velat rekrytera mer personal. Men det blir svårare varje år och vi får lösa det med bemanningsföretag.

Även i Kalmar är det framför allt kirurgisk/ortopedisk vård som får ligga på is under sommaren. Men det räcker inte, regionen stänger även några akutplatser. Om trycket blir för stort på en mottagning kommer patienter hänvisas till ett annat sjukhus i regionen.

Påverkar detta patientsäkerheten?

– Patientsäkerheten påverkas varje dag, hela året av olika saker. Men vi håller generellt en hög patientsäkerhet, säger Johan Rosenqvist.

FAKTA: Så mycket färre vårdplatser blir det i sommar

Visa

I Region Kronoberg kommer 248 vårdplatser vara öppna under semestern, jämfört med 324 i dag.

I Region Kalmar kommer 375 vårdplatser vara öppna, jämfört med 480 i dag.

Källa: Region Kronoberg, Dagens medicin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer