Mångårig chef lämnar Virserums konsthall

Publicerad

Henrik Teleman slutar som chef för konsthallen i Virserum efter 15 år. När de startade i Virserum var tanken att bara ha sommaröppet, men så blev det inte.

Henrik Teleman visar oss runt i lokalerna som är ett av Sveriges största rum för konst.

– Det är 60 meter långt och 15 meter brett och 7 meter i takhöjd, berättar Henrik Teleman.

Göra annat i livet

Vid årsskiftet kommer han att lämna Virserums konsthall, och en av anledningarna är att han är 51 år och att han vill hinna med att göra något annat i livet, men han vet inte vad.

– Jag vet inte vad som ska hända, med mig. Jag ska bygga färdigt mitt hus, läsa mer och titta på fler utställningar och sedan ska jag ägna resten av tiden till att älska, säger han med ett leende.

Inte bli stor
En annan anledning till att Teleman slutar är att det inte funnits tillräckligt mycket fasta pengar i verksamheten. Han har varit tvungen att dra in mellan 2 och 3 miljoner kronor varje år. När han var med och startade upp konsthallen för 15 år sedan var aldrig ambitionen att de skulle bli en av Sveriges 10 största konsthallar.

– Ambitionen var mycket mindre än vad det blev. Usch ja, skrattar Teleman. Vi tänkte oss en konsthall på sommaren och sedan lyckades jag fixa lite för mycket pengar och så blev det en året runt konsthall.

Vanliga människors berättelser
Under åren som konsthallschef har Teleman präglat verksamheten. Det har varit viktigt för honom att konsten de visat har riktat sig till vanliga människor.

– Alla har någon gång besökt ett museum, men det är inte alla som har besökt en konsthall. Det ska vara så intressant så att de vågar komma hit, och sedan ska de inte bli rädda för att det är så konstigt.

Många av utställningarna har också visat vanliga människors berättelser.

– Den erfarenhet som finns på landsbygden och i mindre tätorter. Någon måste ta tillvara på den och det är vårt jobb, säger Teleman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer