Ahmad Rahimi kom själv som ensamkommande flykting till Sverige. Nu strider han för andra i samma situation. Foto: Ahmad Rahimi

Nationell manifestation mot återvändaravtal till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen hålls manifestationer i hela Sverige. Protesterna gäller den svenska regeringens beslut att fortsätta skicka tillbaka afghanska flyktingar.

– Situationen i Aghanistan har blivit värre och flera hjälporganisationer har lämnat landet, säger Ahmad Rahimi.

Det blir musik, demonstrationståg med facklor och tal från olika politiker i Växjö på måndagskvällen. Bakom manifestationen, som hålls samtidigt på 25 platser i landet, står organisationen Vakna Sverige, som jobbar för att fler ska få upp ögonen för de ensamkommande flyktingarna från Afghanistan. I kväll handlar det särskilt om det återvändaravtal som finns mellan Sverige och Afghanistan.

– Vi vill att avtalet mellan Sverige och Afghanistan ska rivas. Vi vill också prata om afghanska flyktingars situation, vi tycker inte att politiker ser vad som händer i Sverige just nu, säger Ahmad Rahimi som är talesperson för manifestationen i Växjö.

Växjö

”Situationen blir värre”

På Speakers corner i Växjö kommer flera partier och organisationer delta i manifestationen. Man hoppas att detta kan bidra till att fler får upp ögonen för de afghanska flyktingarnas situation. Framförallt hoppas man att politiker i regeringen ska lyssna.

– Situationen i Afghanistan blir värre och flera hjälporganisationer har lämnat landet. Många som utvisas mår mycket dåligt och skadar sig själva och vissa väljer till och med att ta sitt liv.

Viktigt med storlek

Att manifestationen i kväll hålls i 25 olika städer i Sverige tror Ahmad Rahimi är viktigt. Han menar att manifestationens storlek spelar roll.

– Det är väldigt viktigt. I Stockholm kommer också många kändisar och håller tal och visar engagemang och stöd. Det tror jag leder till att fler lyssnar.

Upplever ni att myndigheter lyssnar?

– Det är svårt, men vi fortsätter kämpa.

STÄDER SOM PROTESTERAR

Luleå- Skellefteå- Umeå- Östersund- Sundsvall – Borlänge- Hudiksvall- Gävle – Karlstad – Uppsala- Kumla – Stockholm – Åkersberga – Nyköping – Linköping- Norrköping- Lidköping- Borås – Alingsås- Göteborg- Lysekil – Strömstad – Jönköping- Växjö – Ljungby- Malmö- Karlshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet