Mansnormen måste förebyggas tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt skolas pojkar in i en typisk mansnorm. Men mycket kan förändras om man på ett tidigt stadium börjar prata om normen: varför vi anser att killar bör hålla känslorna inne och vara fysiskt starka.

Ungdomsstyrelsen har fått i uppgift att titta på mäns våld mot kvinnor och mot andra män. Eftersom man ser en koppling mellan dagens mansnorm och våldet, har psykologen Magnus Sjögren tillsammans med två kollegor kartlagt vad som görs för att förebygga våld bland unga killar.

Smålandsnytt träffar Magnus Sjögren och kuratorn Lena Berg när de är i Växjö och föreläser om unga killars förhållningssätt till våld för de som arbetar med ungdomar och mäns våld.

Bögtestet

Magnus berättar om hur killar idag blir uppfostrade till att vara.

– En sak som jag råkat på i flera delar av landet är ”Bögtestet”. Någon suddar hårt på din hand med ett suddgummi, och du får inte visa att det gör ont, säger Magnus Sjögren.

– Det handlar om killnormer. Att anstränga sig att verka tuff och cool. Man ska inte visa att det gör ont, forsätter Magnus som menar att det här är ett exempel på begränsningar för vilka känslor man får visa som kille.

– Om du råkar säga aj – då måste du vara bög. Det här visar på ett förakt för svaghet, och ett förakt för homosexuella. Det måste vi jobba på.

Ska stå ut med mycket

Lena Berg jobbar som kurator på en ungdomsmottagning i Stockholm och berättar att våldsinslagen i pojkars vardag börjar tidigt.

– Man kanske knuffar varandra i korridoren, slår varandra på armar. Sedan ska man stå ut med en massa olika former av taskigheter, både verbalt och fysiskt.

Vad kan man göra åt det då?

– Vi måste prata om att det finns andra sätt att vara kille på. För i dag är det trånga ramar och svårt för en kille att vara känslomässig, säger Lena Berg.

Skolan viktig

Lena Berg menar att skolan har en viktig roll i förändringsarbetet, eftersom barnen är där hela dagarna. Magnus Sjögren tipsar om vad man kan göra som förälder.

– Man måste föra ett samtal om det, problematisera och utmana lite grann. Ett sätt att kunna förhålla sig till det och göra på ett annat sätt är ju att prata om hur det går till, säger han.

Marie Askelöf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.